Verilerin nasıl isimlendirileceği ve numaralandırılacağı, ürünün yaşam döngüsü yönetiminin başarısını doğrudan etkilemektedir. Peki PLM’de isimlendirme ve numaralandırma nasıl yapılmalı?
Bu sorunun tek bir cevabı olmamakla beraber her çözümün avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Numaralandırma üç farklı şekilde olabilir; akıllı, yarı-akıllı ve akıllı olmayan(random). Bunlardan birini seçmeden önce aşağıdaki sorular cevaplanmalıdır;
- PLM/PDM sisteminin numaralandırma kabiliyeti ne kadar ?
- Herhangi bir diğer sistemin(CAD/CAM, ERP gibi…) bir sınırlandırması var mı ?
- Yeni işe başlayan kişinin numaralandırma sistemini öğrenmesi ne kadar kolay/zor olacak ?
- Numaraya bakarak parça hakkında ne kadar bilgi sahibi olmak istiyorum ?
Bu soruların cevapları firmadan firmaya değişebilir. Asıl önemli olan cevapların tam olarak ortaya konmasındır. Çünkü sistemi sonradan değiştirmek çok maliyetli olabilir. Cevapları düşünürken PLM’in getirileri de hesaba katılmalıdır.
Akıllı olmayan bir numaralandırma sistemi seçildiyse isimlendirme daha da kritik olacaktır. Örneğin parçanın ismine bakarak parçanın nerede kullanıldığı, hangi kompleye bağlandı bilinmek istenebilir.
Numaralandırmanın eşsiz olması gerekir. İsimlendirmede de eşsiz olmak zorunlu değildir fakat eşsiz olması parçanın ulaşılabilirliğini ve tanınabilirliğini arttırır. Benzer parçaların farklı şekilde ifade edilmesi; Boru_1, Boru_2 gibi…
En çok yapılan hatalardan biri parçaları isimlendirirken tarih, isim, revizyon ve ölçülendirmelerin de yazılıyor olmasıdır. Sadece rafta hazır ürünler ve standart parçaların isimlerinde bu detaylar yer almalıdır.
Askeri konfigürasyon yönetimi standartlarında isimlendirmenin nasıl yapılacağına pek değinilmemiştir. Fakat CMII‘ da bu konuda açıklamalar bulunabilir.
Numaralandırma ve isimlendirme konusunda en önemli not : “BİR PARÇA BEŞİKTEN MEZARA BİR NUMARA VE İSİMLE GİTMELİDİR.”